Повечето потребители са запознати с облака

Повечето потребители познават добре и активно използват облака, установи проучване на Microsoft в региона на Европа и Южна Африка, проведено от портала MSN.

80% от анкетираните знаят отдавна за облачните услуги и ги ползват за съхранение на своите снимки и документи. Повечето от тези потребители обаче не придават голямо значение на това какви именно услуги ползват.

Облакът означава удобство за потребителите, тъй като прави достъпни всички лични файлове на всяко място и от всяко устройство с връзка към интернет, сочат резултатите от проучването. Това удобство е особено важно, като се има предвид, че повечето хора ползват като минимум две различни електронни устройства.

Microsoft ще използва резултатите от проучването за целите на своята услуга SkyDrive, която представлява персонално облачно хранилище с безплатен стартов обем от 7 GB, достатъчен за съхранение на 20 хиляди документа или 7 хиляди фотографии.

Достъпът до файловете в SkyDrive е защитен с парола и е отворен за самия потребител от всяко интернет устройство, а за неговите приятели и колеги – чрез линк, водещ към конкретни документи и папки.

В момента услугата SkyDrive е достъпна за платформи Windows Phone, Android и iOS, таблети, ноутбуци и настолни РС под управление на Windows и Mac OS X.

Коментар