Ходовете на Microsoft изправят Nokia до стената

Все по-упорити стават слуховeте, че Microsoft ще погълне Nokia, която е основният й партньор за мобилната платформа Windows Phone. Преди това обаче компанията от Редмънт ще се опита да поевтини максимално производителя на телефони, намекват анализатори.

Повод за подобни твърдения дава скорошното представяне на Windows Phone 8. Стана ясно, че Nokia няма да може да обновява сегашните си WP смартфони Lumia до новата версия на операционната система. В резултат на това, финансовата компания Nomura Holdings, която твърди, че Microsoft ще пусне собствен смартфон, понижи прогнозите за продажби на Nokia.

Стюарт Джефри, анализатор от Nomura, понижи с 45% прогнозираните по-рано приходи от 10,9 мррд. евро на Nokia през 2013 г., предаде Блумбърг. Според новата оценка, финландската компания ще реализира приходи в размер на 6 млрд. евро. Твърди се, че Nokia ще продаде 34 млн. смартфона на база Windows Phone, което е с 41% по-малко в сравнение с очакванията.

Когато представи Windows Phone 8, Microsoft съобщи, че новата ОС няма да бъде достъпна за съществуващите смартфони. Вместо това на притежателите на WP устройства ще бъде предложен ъпгрейд до Windows Phone 7.8, в състава на която влизат само някои функции на Windows Phone 8. Според PCMag обаче, Nokia не е била информирана отрано за този ход на своя партньор Microsoft.

Като се има предвид, че Windows Phone 8 ще излезе на пазара чак наесен, целият бизнес на Nokia се оказва под натиск – компанията е заложила на Windows Phone и сега фактически й се налага да продава вече остарели устройства, без възможност за обновяване.

ИТ експертът Джон Дворак определя анонса на Windows Phone 8 като странно събитие. Според него, в Microsoft “нямат мозък”, ако са решили да “погребат” цялата си платформа преди още да е излязла новата версия, и ако смятат, че при това положение Nokia може да продава повече смартфони.

Подобно решение обаче може да не е случайно, допълва  Дворак. Сега Nokia ще струва по-малко и на Microsoft ще й бъде по-лесно да я купи – ако, разбира се има такова намерение.

Според анализатора от IDC Франциско Джеронимо, има голям смисъл Microsoft да заяви възможно най-скоро намерението си да купи Nokia. Отдавна финландската компания не е показвала добри финансови резултати и не се очаква да зарадва акционерите в близко бъдеще. Това ще доведе до загуба на доверие към изпълнителния директор Стивън Елоп, който през 2010 г. дойде в Nokia от Microsoft. Ако Microsoft действително иска да купи Nokia, тя трябва да оферира сега, а не след загубата на доверие в Елоп, защото тогава ще й бъде много по-трудно.

Стивън Елоп зае мястото на Оли-Пека Каласвуо начело на Nokia през септември 2010 г., идвайки от позицията на президент на бизнес подразделението на Microsoft. През февруари 2011 г. Елоп и шефът на Microsoft Стив Балмър обявиха, че Windows Phone става основна платформа за смартфоните Nokia. Мнозина заподозряха Елоп, че работи за поглъщане на Nokia от Microsoft, но той отрече подобни слухове.

След анонса на Windows Phone 8 акциите на Nokia продължиха да падат. От началото на годината досега ценните книжа на финландската компания са поевтинели с 49%. Това дава основание на някои анализатори да твърдят, че целта на Microsoft е да купи евтино Nokia.

Коментари по темата: „Ходовете на Microsoft изправят Nokia до стената”

добавете коментар...

  1. Sony Ericsson

    Sony Ericsson не съществува ериксон е минало но нокиа са живи мъртви лощшо з атях но така или иначе срещу сони никога не са изкарвали кой знае колко добри телефони хубавото е че сони се съвзеха и ч толко стара компания с толко добри ГСМ е отново в играта
    а за нокиа с тая скапана платформа незнам какво им остава всичко е на андроид и разбира се смотания Ishit

  2. а

    И не само да си произвеждаш сам целият хардуер, но и той да е последната дума на технологиите, които купувачите да търсят и да искат да купят.

  3. а

    Още една компания заспала във времето и изтървала влака RIM, производител на BlackBerry се чуди какво да прави с мобилният си бизнес и на кой да го продаде. Проблемът по мое мнение е май, че май не могат да осигурят евтин хардуер. За да се конкурираш успешно с другите май трябва да си произвеждаш всичко, което влагаш в продуктите си сам.

  4. Бат Илия

    Това не е игра на детска площадка и Нокиа едва ли са тръгнали да правят бизнес с Мс без предварително да са изготвили договор с дължина между 3 и 5 км. Едва ли не са наясно със случая между Мс и АйБиЕм отпреди 20 тина години. Но явно или корумпиран адвокат или шеф от високи нива в Нокиа е оставил някоя клауза в удобство на Мс. Проблемът е, че от такива помиарски изпълнения накрая съкращават работниците от ниско ниво, а виновните си вземат милионни бонуси.

  5. а

    Нещата не са толкова прости. Каква е алтернативата за Nokia? Компанията към момента не може да предложи добър хардуер на ниска цена, а дори и на висока не е ясно дали може. Иска да е уникална предлагайки това, което другите не, иначе алтернативата е да предлагаш това, което и другите. При положение, че другите са години пред теб гоненето да ги стигнеш предлагайки същите продукти би довело до продукти с ниска добавена стойност и постепенно умиране. Всичко тече, всичко се променя, компанията просто късно видя промените, които нито предвиди нито създаде. Някогашният гигант беше заспал опиянен от величието си.

  6. Наблюдател

    Нищо ново под слънцето. Който се е хванал с M$, все не е прокопсал. Явно в Nokia имат къса памет, та не помнят десетките фирми, подлъгани и впоследствие "изядени" от ламята. Понятието "коректно партньорство" в Редмънт няма абсолютно никаква стойност.

Коментар