Вирус задръства принтера със задачи за печат

Ако наскоро сте виждали как вашият принтер изведнъж започва да печата документи от нищото, не сте сами. Според съобщение в сайта на Symantec, за това може да e виновна зловредната програма Trojan.Milicenso.

 

Предполага се, че вирусът е насочен срещу персоналните компютри. В последните две седмици троянецът се проявява основно в САЩ и Индия, както и в някои части от Европа и Южна Америка. Разпространява се чрез нормалните канали за малуер – при сърфиране в инфектиран сайт или при отваряне на прикачен файл в имейла.

Изглежда обаче вирусът може да зарази също принтери, които са свързани към инфектираните РС. Symantec твърди, че е получила множество сигнали за масивни задания за печат, изпратени към принт сървърите, които печатат ненужни документи докато не свърши хартията.

Когато инфектира РС-то, троянецът генерира файл с разширение .spl. Макар и да изглежда като обикновен принтерен файл, всъщност това е изпълним файл, разпознаван като Adware.Eorezo.

В зависимост от конфигурацията, всички файлове, вкл. бинарни, създадени в директорията на вируса, активират задания за печат. Това обяснява многото сигнали за нежелано принтиране в някои компрометирани среди. Предполага се, че печатането е страничен ефект, а не умишлена цел на автора на вируса.

Така че, ако видите вашият офис принтер да генерира тонове безсмислено съдържание, по-добре се обадете на ИТ специалист по сигурността, а не просто на сервизния техник.

по темата: „Вирус задръства принтера със задачи за печат”

добавете коментар...

  1. 3

    Интересно, от години ползвам компютър, ходя по всякакви сайтове, а не съм имал нито един сериозен проблем с вирус, освен един-два хайджакъра на началната страница към 2005-2006. А и не съм въвел някакви драконосвки мерки за защита на PC-то си, освен една антивирусна, която даже рядко се сещам да ъпдейтвам. Чудя се що за хора са тези, които постоянно хващат вируси под път и над път.

    Но от друга страна – понякога оправям бъкиите на приятели и познати и винаги съм се изумявал какъв ужас представляват компютрите им: пълни с рекламни игрички, банери, туулбари, неоптимизирани настройки, безброй мигащи през пет секунди съобщения за ъпдейт на какви ли не програми, които нито ползват, нито дори знаят как са се озовали на компютъра им. А и самите "задклавиатурни устройства" с див ентусиазъм кликат всичко, което им се покаже на екрана или им бъде изпратено от приятел "във фейса"… 🙂

Коментар