Край на паролите за Wi-Fi достъп

Световната организация Wi-Fi Alliance започна тестове на мобилни устройства и инфраструктурно оборудване в рамките на проекта Wi-Fi Certified Passpoint. Целта е да бъдат създадени стандарти за безжични Wi-Fi мрежи от следващо поколение, при свързване към които няма да се налага въвеждане на име и парола.

Става въпрос за стандартни Wi-Fi мрежи, при които логините и паролите ще бъдат заменени от идентификация със SIM картата на мобилно устройство и други методи за оторизация.

Новите възможности ще се популяризират не само на потребителско ниво, но и от големите телеком оператори. Те ще предлагат на своите клиенти неограничени тарифни планове за данни с използване на Wi-Fi точки за достъп.

Сертификация в рамките на програмата Wi-Fi Certified Passpoint вече получи оборудване от производители като Cisco, Intel, MediaTek и Qualcomm. Когато приключат тестовете, топката ще попадне в полето на телекомите, които трябва да изградят инфраструктура и да сключат роуминг споразумения.

Коментари по темата: „Край на паролите за Wi-Fi достъп”

добавете коментар...

  1. Dj_69

    То платените услуги не ни доставят с необходимото качество, а ми пишат за …. Мижай да те лъжа. Нищо безплатно няма.

  2. l@

    Имам безжичен нет с парола, идва ми приятел на гости и му давам паролата, за да може да чете на смартфона си чрез моя нет, докато е в радиус от 100-200 метра. Как точно ще осъществя това ако телефона му не приема друга идентификация освен сим карта?

  3. анонимно

    SIM картите май не са без пари. В смисъл, каква алтернатива са на безплатното свързване? По това "други методи за оторизация" не бе споменато нищо…

Коментар