Turkcell се тресе от конфликт на акционерите

Продължава конфликтът на собствениците на Turkcell, най-големия телеком оператор в Турция. Поредното събрание на акционерите не се състоя, поради неразбирателство между Alpha Group и Cukurova Group на бизнесмена Мехмет Карамехмет.

Дивидентите за последната година на стойност $1,6 млрд. все още не са изплатени. Решението за това трябваше да бъде взето на събрание в петък. Очакваше се също преизбиране на съвета на директорите и приемане на нови независими членове.

Според съобщение от третия по големина съсобственик на Turkcell – шведско-финландската компания TeliaSonera, Cukurova Group и Altimo (която управлява активите на Alpha Group и държи 13,2% Turkcell) не са могли да се договорят за новия състав на борда на директорите и по други важни въпроси.

Altimo е искала увеличаване на броя на независимите директори от един на четири в 9-членния състав на борда. Cukurova обаче е против, тъй като при подобна структура ще загуби възможност да блокира решенията на съвета на директорите, което не съответствало нито на нейните интереси, нито на тези на оператора.

Turkcell е лидер на турския мобилен пазар с база от 34,5 млн. клиенти в страната и приходи от $5,6 млрд. за 2011 г. Пазарната капитализация на компанията, която е спрягана за потенциален купувач на Глобул, възлиза на $27,6 млрд.

От есента на 2009 г. Altimo и TeliaSonera имат споразумение за обединяване на своите дялове в Turkcell, което е свързано и със съдебни усилия срещу Cukurova – двете компании оспорват нейните права върху акции в Turkcell. Ако Altimo спечели делото срещу Cukurova, тя ще придобие 27% дял от Turkcell. Поредното заседание по делото е насрочено за края на годината.

Миналата седмица министърът на транспорта и комуникациите на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че правителството може да се намеси в спора за Turkcell, ако  акционерите не намерят общ език, предаде Ройтерс. Идеята за подобна намеса се поддържа и от Асоциацията на акционерите в Турция.

“Не можем да получим дивиденти вече две години. Пропускаме инвестиционни възможности зад граница”, коментира шефът на асоциацията Али Бахкуван и заплаши със съд мажоритарните собственици на Turkcell.

Коментар