Япония ще въвежда самоуправляеми коли

Правителството на Япония си сътрудничи с производителите на автомобили с цел разработка на самоуправляеми коли. По план, подобни возила трябва да се появят по пътищата на страната към края на десетилетието, съобщи агенция Nikkei.

Очаква се „умните” коли да направят пътуването много по-приятно. Вместо да следи непрекъснато пътя, да върти волана и да натиска педали, шофьорът може да си почива, чете или гледа пейзажа навън.

В проекта са ангажирани компаниите Honda, Nissan, Toyota, Fuji Heavy Industries и Mazda. Тече интензивна работа – два пъти в месеца министерството на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма събира представители на автомобилната индустрия за обсъждане на въпроси, свързани с разработката на система за автопилот.

Във фокуса на дискусиите в момента е кой ще поеме вината при пътни произшествия с подобни самоуправляеми автомобили. Безпокойство предизвиква и фактът, че системата за автопилот ще управлява огромна сила, която може да нанесе големи щети. Обсъжда се също дейността на компаниите, които искат да отдават под наем самоуправляеми автомобили.

Предполага се, че дебютът на коли с автопилот ще се състои на специално приспособени за целта магистрали. За цените на новите коли все още не се съобщава нищо.

Коментар