Карти памет на Sony четат и записват със 168 MB/s

Sony обяви нова серия карти памет XQD S, насочени към фотографи, които се нуждаят от висока скорост на серийно снимане – например при спортни репортажи.

 

Картите четат и записват със скорост 168 MB/s, постигната по време на тестове, уточнява японският производител. Това означава, че XQD са по-бързи от картите във формат Compact Flash, при които максималната скорост е ограничена до 167 MB/s.

XQD S са предназначени за използване съвместно с професионална огледална камера Nikon D4. С тази комбинация фотографите могат да правят непрекъсната серия от 108 снимки във формат RAW (12-битов, с компресия и размер 10,5 MB).

Като се има предвид, че скоростта на серийни снимки е равна на 10 кадъра в секунда, фотографът може да заснеме 100-метров спринт от началото до края в една непрекъсната серия.

Високата скорост на четене, от друга страна, позволява бързо пренасяне на снимките върху компютър за по-нататъшна обработка. В този случай скоростният потенциал на новите карти може да бъде усвоен напълно с използване на интерфейса Thunderbolt, налаган от Intel като алтернатива на USB.

Продажбите на XQD S карти с капацитет 64 GB ще започнат този месец. По-късно Sony ще пусне на пазара и модели с обем 32 GB. Цените на картите все още не са обявени от японския производител.

Коментар