Компании без шефове набират популярност

В последните години много компании съкращават йерархичната структура на управление, като отстраняват мениджърите от средно ниво, които се оказват тясно място и пречка за ръста в производителността. Някои предприемачи отиват още по-далеч – те се отказват окончателно и от висшето ръководство, пише Уол Стрийт Джърнъл.

 

Подобен модел на управление повишава гъвкавостта на компаниите и мотивацията на служителите, макар и да увеличава времето за взимане не решения и привличане на кадри. Колективът, например, започва да участва в процесите на назначения и уволнения.

В работата по проекти някой от служителите поема функцията на мениджър, коментират от разработчика на игри Valve. Когато никой не иска да поеме инициативата, това обикновено е признак, че проектът не трябва да се изпълнява.

Във Valve няма перспектива за кариерно израстване, а само нови проекти. Възнаграждението на служителите се определя от техните колеги, в зависимост от приноса им за бизнеса. Компанията не разкрива диапазона, в който варират заплатите.

За да бъде успешна подобна организация на работа, е от изключително значение привличането на високомотивирани служители. Адаптацията на повечето от тях отнема от половин до една година. Част от новите кадри все пак напускат в посока към компании с по-утвърдена организация на работа.

Системата без шефове има и своите недостатъци. Без традиционните мениджъри е трудно да бъде проследявана неефективността на служителите. Неудачните кадрови решения може да причинят големи загуби, оставайки незабелязани за дълъг период от време.

Скорошно изследване на два американски университета стига до извода, че служителите, които контролират сами себе си, обикновено показват по-добри резултати в сравнение с работниците в традиционните йерархични организации. Но това е вярно в случай, когато хората се напасват добре едни към други – тогава екипът колективно изпълнява функцията на добър мениджър.

В същото време други изследвания показват, че йерархичната структура на управление понякога повишава ефективността на групата и, че когато ясно разбират своята роля в компанията, служителите дават по-добри резултати.

Компаниите без шеф понякога страдат от липса на ред в работата, но пък в тях има по-голямо доверие, усещане за свобода и съпричастност. Когато всички служители, независимо от стаж и длъжност, могат да дават идеи, това способства иновациите.

по темата: „Компании без шефове набират популярност”

добавете коментар...

  1. niakoi

    e nai posle. az 5 g rabotih taka i beshe ok. naznachiha mi shefove i poznaite kakvo stana.

  2. Наблюдател

    Ние пък създадохме компании само от шефове…

Коментар