Windows 7 на път да стане най-популярна

Много скоро операционната система Windows 7 ще стане най-популярна в света, измествайки своята предшественичка – Windows XP. През юни „седмицата” е била регистрирана от Net Applications на 41,6% от компютрите, свързани към интернет, което е с 1,1% повече спрямо предходния месец.

 

Net Applications изследва активността на над 160 милиона потребители в мрежата, които преглеждат повече от 40 хиляди уеб сайта. По данни на компанията, делът на Windows XP е намалял през юни с 1,2% спрямо май и възлиза в момента на 43,6%. Още този месец се очаква нов лидер при операционните системи – това ще бъде Windows 7.

Двете системи заедно контролират 92,4% от пазара на Windows. Делът на Vista възлиза на 7,3% в момента, а по време на пиковия си период системата държеше 19% от пазара.

По данни на друга анализаторска компания – StatCounter, през юни 2012 г. делът на Windows 7 е превишил 50%, а още през октомври миналата година системата е заела първо място. Данните на двете изследователски компании се разминават драстично и в частта за браузърите – според StatCounter най-популярен е Chrome, докато Net Applications дава първото място на Internet Explorer.

Vista се счита от мнозина за провал. Потребителите не пожелаха да преминат масово към нея, като вместо това предпочетоха да си инсталират добрата стара Windows XP от съображения за по-бърза и стабилна работа. През 2009 г. Windows 7 промени ситуацията, като демонстрира по-стабилна работа от XP и същевременно имаше скромни системни изисквания.

Microsoft се надява сега коренно да промени картинката с новата си операционна система Windows 8. Компанията вече обяви, че прекратява поддръжката на XP през април 2014 г. и препоръча на потребителите да обновят системите си до Windows 7, като наскоро стартира и кампания за евтин ъпгрейд до версия 8 за потребители, които си купят нов компютър с Windows 7.

Net Applications отрежда дял от 6,72% на Apple Mac OS X, докато Linux държи само 1,1%, според статистиката.

по темата: „Windows 7 на път да стане най-популярна”

добавете коментар...

  1. Иван

    Аз пък джиткам с 3.11

Коментар