Секунда в повече обърка големи сайтове

„Високосната” секунда остави своя отпечатък в интернет на 1 юли. Оказа се, че една секунда в повече може да предизвика сривове на големи сайтове, както и на работата на локални програми.

В нощта на 30 юни срещу 1 юли беше въведена допълнителна секунда с цел синхронизиране на Световното координирано време (UTC) с астрономическия часовник на Земята. Това се налага поради постоянната промяна в скоростта на въртене на планетата.

Допълнителни секунди се въвеждат от 1972 г. Сега обаче за първи път компютърните системи реагираха като „ужилени”.

Една от най-пострадалите се оказа социалната мрежа Reddit. По информация от администраторите на сайта, допълнителната секунда е предизвикала сериозни проблеми в системата за управление на база данни Apache Cassandra, стъпваща върху Java.

Регистриран е и срив в платформата Hadoop, също написана на Java – за него съобщава Mozilla, разработчик на браузъра Firefox. Проблеми са забелязани също в платформата ElasticSearch, като от Mozilla посочват за виновник именно допълнителната секунда.

Група новинарски блогове на Gawker Media, сред които Gawker.com, Gizmodo, Kotaku и др., също са потърпевши. Тези сайтове са имали непредсказуемо поведение в рамките на половин час след въвеждане на допълнителната секунда в полунощ по Гринуич, съобщават от компанията.

С проблеми са се сблъскали и администраторите на популярни услуги като StumbleUpon, Yelp, LinkedIn и FourSquare.

Коментар