Занижиха прогнозата за OLED телевизорите

Световните продажби на телевизори с органични светодиоди (OLED) ще бъдат по-ниски от прогнозираните за 2012 г., тъй като големите играчи в сегмента решиха да отложат производството на подобни модели, съобщи DisplaySearch.

 

Анализаторската компания очаква през настоящата година да бъдат продадени 20 хиляди OLED телевизора, докато по-рано прогнозите сочеха за обем на пазара от 50 000 броя.

"Въпреки надеждите, че технологията OLED ще оживи телевизионния бизнес, това няма да се случи през 2012 г.", коментира DisplaySearch.

Южнокорейските производители Samsung и LG бяха най-агресивно настроени към пазара на OLED телевизори, но така и не започнаха серийно производство на такива модели през юли. Вероятно това ще се случи през третото тримесечие на годината. Ето защо не е възможен сценарий, при който OLED продажбите ще достигнат 50 милиона броя.

Наскоро японските компании Panasonic и Sony се договориха за съвместни действия на пазара за OLED телевизори. Двата гиганта планират масово производство на OLED панели през 2013 г., като така се надяват да преодолеят загубите от действията на корейските им конкуренти.

OLED телевизорите превъзхождат LCD моделите по качество на изображението, но все още са скъпи. Теоретично, един OLED панел може да се произведе по-евтино от течнокристалния, като слоят с органични светодиоди се нанася директно на подложката, докато течните кристали обикновено се поставят в микроскопични капсули.

Очаква се в бъдеще OLED да започне да измества LCD продуктите. В момента подобни екрани с малък диагонал се използват в мобилните устройства. Инженерите се опитват всячески да поевтинят производството на големи OLED панели, но засега това не им се отдава и едва ли скоро цените ще паднат до нивото на LCD.

За разлика от DisplaySearch, която прогнозира доставки на 20 хиляди броя OLED телевизори тази година, анализаторската компания IHS iSuppli очаква на пазара да бъдат пласирани 34 хиляди броя.

Коментар