Wi-Fi и клетъчните мрежи ще си оспорват корпоративния интернет

Една трета от потребителите на интернет са използвали безжична връзка вкъщи, на работното си място или някъде другаде, твърди ново проучване на Pew Internet & American Life Project. Анализаторите очакват тази група да нарасне в корпоративна Америка през следващите години, когато Wi-Fi сигурността ще стане по-силна, а разстоянията на покритие ще се увеличат. Макар и в други проценти, безжичната свързаност е тенденция и на останалите пазари, вкл. Европа и Азия.
Потребителите, които проверяват имейла си или сърфират в мрежата чрез своите BlackBerrу или други мобилни устройства от типа на PDA, също са били анкетирани в проучването. И по-специално, 13% от запитаните използват PDA, за да се свържат безжично с интернет. 28% от потребителите на мобилни телефони са използвали клетъчните мрежи за достъп до интернет, когато са на работа, а 38% от тях – своите PDA, за да се свържат с мрежата или да проверят имейла си.
И ако проучването установява, че все повече потребители използват безжичните връзки, когато са на работа, въпросът е коя технология – клетъчната или wi-fi – ще доминира на корпоративния пейзаж. Според компанията за пазарни проучвания In-Stat, много от големите корпорации няма да допуснат използване на wi-fi мрежи от служителите, поради общоприетото мнение, че те не са толкова сигурни, колкото широколентовите.
Анализаторите от In-Stat смятат, че wi-fi е временна технология и, че клетъчните мрежи ще бъдат предпочетени от ИТ администраторите, защото предлагат по-широко покритие. Друго предимство на клетъчните мрежи са и фиксираните честоти, които доставчиците предлагат, за разлика от wi-fi, където при използване на интернет по време на път, честотите се променят.
Ако ще има конкурент на клетъчната технология, то това ще бъде WiMax, а не wi-fi, категорични са от In-Stat. WiMax предлага по-широк обхват и по-висока скорост на трансфер на данни и клетъчните оператори няма да чакат, докато конкурентите има разработят WiMax система и им вземат бизнеса. Те вече разгръщат високоскоростен достъп до интернет в провинциалните региони.
Експерти от The Burton Group предлагат друг сценарий за развитието на wi-fi. Според него, компании, които нямат стриктна политика за сигурност, имплементират все повече и повече wi-fi, защото нейните служители я искат. ИТ администраторите също използват wi-fi в някои ситуации. Компании, които временно установяват някъде офис, могат да спечелят от безжичното свързване на сградата, тъй като прокарването на кабели и по-късно тяхното изкарване няма да е евтино начинание.
Анализаторите от Burton предвиждат, че бъдещите поколения на wi-fi стандарта ще направят технологията още по-атрактивна. Със стандарта 802.11g много компании виждат ползата от wi-fi. Когато бъде одобрен новият 802.11n и вграден в хардуера, тогава технологията ще намери много по-широко приложение в корпорациите.

Коментар