Dell въвежда ултрабуци с Ubuntu

Dell за пореден път даде доверието си на операционната система с отворен код Ubuntu. Американският производител на компютри обяви първия ултрабук с Linux-базирана платформа. По-рано компанията предлагаше лаптопи с тази система вместо с Windows.

По правило, Intel изисква ултрабуците да работят под управление на Windows. Към това изискване се придържат всички производители на ултрабуци, но ето че Dell направи първото изключение със серия устройства, базирани на Linux.

Ултрабуците с алтернативна ОС ще станат част от линията Project Sputnik, ориентирана към разработчици, съобщи Liliputing.com. Dell планира да разработи няколко модела, различни като хардуер от актуалните сега устройства.

Първият модел от линията е Ubuntu вариант на XPS 13, който първоначално се доставяше с Windows 7. Броят на тези компютри ще е строго ограничен, но не се съобщава обемът на партидата.

Ubuntu модификацията XPS 13 ще струва по-евтино от варианта с Windows 7, тъй като в цената (все още необявена) не е включено „перо” операционна система. Dell има подписано споразумение с Canonical, разработчик на Ubuntu Linux.

Коментар