САЩ пазят секретните данни с $11 млрд. годишно

Правителството на САЩ е похарчило $11,36 млрд. за защита на секретни данни през 2011 г., по данни на ISOO (Агенция за контрол на защитата на информация). В посочената сума не влизат харчовете на ЦРУ и други специални служби.

 

За сравнение, през 2001 г. правителството е похарчило 4,7 милиарда долара за същата цел, т.е. наблюдава се около 2,5 пъти ръст на разходите за защита на секретни данни. Ръстът на разходите за управление на секретни данни са се увеличили от $5,21 млрд. през 2010 г. до $6,18 млрд. през 2011 г., или с 19%.

САЩ са похарчили 502 милиона долара през миналата година за професионално образование, обучение и информиране на персонала по въпросите на сигурността на данните, спрямо $102 млн. през 2010 г.

Налице е естествен стремеж на правителствените ведомства да засекретяват данните, коментира Gartner. Наблюдава се също тенденция държавните органи да преоценяват стойността на защитата на секретни данни. Освен това понякога рисковете се занижават, в резултат на неправилна класификация на данните.

Когато интернет навлезе в правителствените структури, много от тях поместиха несекретни планове на етажи, списъци с телефони и други данни на своите сайтове, отбелязва Gartner. По-късно обаче се наложи мнението, че това улеснява планирането на терористите и ведомствата трябваше да изтрият всички тези публични данни, което доведе до реални, но често недооценявани загуби.

Коментар