Apple патентова и детектор на вода

Apple получи пореден патент, този път за технология, която открива наличието на вода в мобилния телефон. Когато подобен детектор сработи, гаранцията на устройство от рода на iPhone ще отпада автоматично и то няма да подлежи на ремонт, връщане или замяна, съобщи ubergizmo.com.

 

Проникването на вода в мобилното устройство е една от най-честите причини за повреда на електронните компоненти и механиката. Има случаи, при които водата не оставя следи по електрониката и откриването на причините за повреда е невъзможно, което е проблем при гаранционното обслужване на устройствата, пише Apple в патентната заявка.

Технологията за откриване на вода ще бъде полезна и при разработката на нови устройства, които се изследват предварително.

Apple възнамерява да инсталира под корпуса на устройството детектор, който сработва при съприкосновение с вода. Детекторът ще се променя така, че от пръв поглед да е видно проникването на вода в устройството.

Идеята не е нова. Подобен детектор, наречен индикатор за контакт с течност, вече има в iPhone и iPod. Индикаторът е разположен в гнездото за слушалки и ако там попадне вода, цветът му става червен.

по темата: „Apple патентова и детектор на вода”

добавете коментар...

  1. Дани

    Като нищо даже може да го направят и да умре след това телефона. Дори и да не "трябва". Все пак нов айфон излиза дет се вика всяка година

  2. анонимен

    Някои телефони имат ллепенка, която реагира на влага, Например Моторола. Това ли са патентовали?
    Тея що не зем,ат да патентоват въздуха и да им плащаме лиценз че дишаме.

  3. Pff

    Бахти простотията и идва естествено от Apple! Едни се стремят да направят техниката и в частност телефоните водонепроницаеми тия…

  4. 5ko

    Да бяха го направили, ако усети вода тоя детектор да изключва телефона, поне да има надежда за апарата да "оживее", а не да му изтича гаранцията. Ама алчния си е алчен, не мисли как да помогне на потребителя, а как да му вземе пари за нов телефон.

  5. z

    ее то пък голяма технология

  6. некав

    *детектиране* много интересна дума

Коментар