Устройство превръща нещата около нас в музика

Учени от Еврейския университет в Йерусалим разработват устройство, което ще помогне на незрящите да се ориентират в пространството и с лекота да извършват различни действия. EyeMusic работи на принципа на заместване на визуалната информация със звукова, т.е. преобразува това, което вижда човек със здраво зрение, в музика.


С помощта на EyeMusic незрящите могат лесно да разпознаят нещата около себе си (снимка: Maxim Dupliy, Amir Amedi, Shelly Levy-Tzedek)

Устройството за сензорна замяна използва различни музикални тонове и диапазони за създаване на определена комбинация от мелодии и звукове, различни за всеки от предметите в окръжаващата среда. Така например, с помощта на EyeMusic човек може да различи ябълка от банан или портокал от лимон само с леко докосване до плода.

Самото устройство изглежда като обикновени тъмни очила. В тях е монтирана специална камера, която вижда всичко в близост до човека и предава информацията към специални датчици. Последните обработват получените данни и ги преобразуват в звуци.

Отличителна черта на EyeMusic е, че различава не само обекти, но и техния цвят – на всеки оттенък се придава определен звуков тон. Вградената камера може да определя също разстоянието до един или друг обект от окръжаващата среда. Генерираните звуци се предават към слушалки.

EyeMusic вече е преминало през редица изпитания. В тестовете участват 18 незрящи, като досега устройството е показало много добри резултати.

Коментар