Социалните мрежи ни правят тревожни

Социалните мрежи от рода на Facebook и Twitter предизвикват тревожни усещания у хората, твърди ново проучване сред изследователските бази на 12 британски университета. Половината от анкетираните признават, че животът им се е променил откакто ползват подобни услуги.

Почти всички са единодушни, че настъпващите промени не са в добра посока. Основно, негативните чувства се появяват в момент, когато хората сравняват своите достижения с тези на познати и приятели. Социалните мрежи пораждат у потребителите комплекс за непълноценност.

75% от анкетираните разкриват, че престоят в социални мрежи не им позволява да се отпуснат и заспят нощем. Всеки четвърти потребител признава, че след онлайн конфликт често възниква проблем в личния му живот и в работата.

Изследването показва също, че 53% от потребителите рязко за променили своето поведение към по-лошо. Потвърждава се също, че мрежата предизвиква зависимост – над половината анкетирани (53%) съобщават за безпокойство и дискомфорт при загуба на достъп до мрежата, а 60% принудително изключват мобилните си джаджи, за да си починат пълноценно, като една трета от тях правят това по няколко пъти дневно.

Миналата година британските учени проведоха експеримент с доброволци, които се съгласиха да се откажат от мобилна връзка, телевизия и интернет, като изключат всичките си устройства в продължение на едно денонощие. В хода на изследването бяха забелязани симптоми, подобни при тези на пушачите, когато се опитват да се справят със зависимостта от никотина. Повечето участници в теста не издържаха и се върнаха преждевременно към активен онлайн живот.

Коментар