Microsoft говори за фокус върху хардуера

Главният изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър заяви в интервю за Computer Reseller News, че компанията е готова да се състезава с Apple и да се фокусира по-задълбочено върху хардуерната индустрия.

След като направи предвидимото изявление за предимствата на корпоративния софтуерен пазар, Балмър категорично обеща да не позволи на Apple да се захване нито с потребителския облак, нито с бъдеща хардуерно-софтуерна иновация.

Microsoft вече е на път да пусне първия си персонален компютър веднага щом финалната версия на операционната система Windows 8 излезе на пазара през тази година. Таблетът „Surface” може да се похвали с иновативна клавиатура, позволяваща функционалността на лаптоп. Очакват се модели с Windows 8, едновременно приложими и за Intel, и за ARM процесори.

Балмър признава, че Apple има завидно преимущество заради способността си да контролира както хардуера, така и софтуера. Това води до създаване на строг хардуерно-софтуерен дизайн, какъвто притежава всеки iPhone или iPad, и който определено се харесва на потребителя. Изпълнителният директор на Microsoft сподели, че компанията полага усърдeн труд върху развитието на „Surface” и, че то е най-важното нещо за тях в момента.

Къде сега остават партньорите на американската корпорация като HP, Dell Acer и Asus не е ясно, коментира CNET. Но Балмър твърди, че в Microsoft се чувстват упълномощени да правят нововъведения навсякъде и да си сътрудничат непрекъснато със своите партньори.

Коментар