ИТ разходите бият всички прогнози

Европейската икономика продължава да буксува, но разходите за ИТ бият всички песимистични прогнози. Очаква се тази година в света да бъдат похарчени 3,6 трилиона долара за ИТ, прогнозира Gartner, докато по-рано анализаторите говореха за 2,5-процентен ръст.

Въпреки това Gartner продължава да счита ИТ разходите за „вяли”, сравнявайки ги с нивата отпреди кризата. Така например, през 2007 г. световните разходи за ИТ отбелязаха 8% ръст.

Светъл лъч е постоянно нарастващото търсене на облачни услуги. Според Gartner, този сегмент от пазара ще се увеличи с 19% през 2012 г., достигайки 109 млрд. долара, а към 2016 г. обемът на облачния пазар ще се удвои до 207 млрд. долара.

За компютърен хардуер ще бъдат похарчени 420 милиарда долара през настоящата година, което е с 3,4% повече спрямо 2011-та. Очаква се разходите за корпоративен софтуер да възлязат на 281 млрд. долара, бележейки ръст от 4,3%. Разходите за ИТ услуги ще нараснат с 2,3% до 864 млрд. долара.

Същевременно, увеличаващите се ИТ разходи не влияят добре на пазара на труда. По данни на Janco Associates, миналия месец са отворени само 3400 нови работни места за ИТ специалисти, а заплатите почти не са се променили. Повечето ИТ директори не планират да назначават нови хора в близките месеци.

Коментар