Бъдещите ултрабуци – сензорни, 3D и HD

Intel вече работи по трето поколение ултрабук компютри с 22-нанометрови процесори с кодово име Haswell, очаквани през второто тримесечие на 2013 г. В момента на пазара излизат ултрабуци от второ поколение с процесори IvyBridge.

Бъдещите ултратънки и леки ноутбуци ще имат 3D екрани и най-различни датчици към вече наличните GPS, акселерометър, сензори за близост и осветеност, съобщи digitimes.com. Очакват се също характеристики като потребителски интерфейс с HD качество, какъвто Apple вече въведе с новия 15-инчов Macbook Pro с Retina дисплей.

За ултрабуците ще станат задължителни сензорният екран, функциите за сигурност и нови изисквания към компонентите от рода на корпус, батерия и SSD. Така например, при корпусите Intel въвежда нов начин на производство, заимстван от автомобилната и аерокосмическата индустрия, който ще съкрати себестойността с около 65%.

Същевременно, производителите на ултрабуци се сблъскват с патентна заплаха от Apple, която смята, че Windows-базираните ултрабуци използват неправомерно нейни технологии, налични в MacBook Air. Под угрозата от съдебно преследване, производителите на ултрабуци ще трябва да вложат повече усилия и средства в изследвания и разработки, за да избегнат патентни нарушения.

Коментар