Децата у нас навлизат по-бързо в интернет

Само 10% от децата в България търсят помощ при проблеми онлайн, сочи нов доклад от проекта „Децата на ЕС онлайн“, изпълняван у нас от фондация „Джендър образование, изследвания и технологии” (ДОИТ) и екип от УНСС. Това показва, че информационната индустрия може да направи много повече в тази област, е едно от основните заключения на доклада, данни от който публикува Центърът за безопасен интернет.

Любопитството на децата ги сблъсква с потенциално опасно съдържание, сочи анализът. Едно от всеки пет деца е виждало потенциално опасно съдържание в интернет като сайтове, които насърчават децата към анорексия и склонност към самонараняване.

„Децата в България са изложени сравнително от скоро на масивния достъп до интернет, но те навлизат много по-бързо от връстниците си в Западна Европа в онлайн пространството. В същото време родителите определено изостават от уменията на децата си, което им пречи да оценят правилно както рисковете, на които децата са изложени, така и огромните възможности за учене, които мрежата предоставя”, коментира Живка Маринова от ДОИТ, която отговаря за изследването в България.

Родителите са по-притеснени за онлайн риска, отколкото за алкохола, секса и наркотиците, у друго заключение на проучването. Запитани какво ги притеснява най-много по отношение на техните деца, родителите поставят на първите места успеха в училище, инцидентите на пътя, тормоза (в и извън мрежата) и престъпността. Онлайн рисковете – контактът с непознати или виждането на неподходящо съдържание– са на пето място от девет основни притеснения: всеки трети родител се притеснява именно от тези рискове. По-малки са тревогите, свързани с употребата на алкохол, наркотици, проблеми с полицията и сексуална активност.

В същото време, деца които докладват за проблеми, произтичащи от техните онлайн контакти, като цяло са доволни от помощта, получена от онлайн службите. Две трети от децата, докладвали съдържание или поведение, съдържащи риск, са намерили полезен отговор, но остава една трета, които не са получили необходимата помощ. Съобщилите за сексуални изображения са малко по-позитивни за помощта, която са получили от тези, докладвали за рисково поведение (изпращане на SMS-и със сексуално съдържание, кибертормоз).

Резултати на общоевропейско ниво

• 14% от децата между 9 и 16 години са виждали сексуални изображения в интернет сайтове. Това включва 8% от децата между 11 и 16 години, които са виждали снимки на хора, които правят секс и/или гениталии, и 2% които са виждали насилствени сексуални изображения. 32% от всички деца между 9 и 16 години, които са виждали сексуални изображения, казват, че са били разстроени от тях.

• Сред децата между 11 и 16 години, разстроени от виждането на сексуални изображения, 26% се надяват, че проблемът ще изчезне от самосебе си, 22% са се опитали да се справят с него, 19% са изтрили нежеланите съобщения и 15% са блокирали подателя. Само 13% съобщават за проблема си онлайн, въпреки че повечето от тях намират резултата от реакцията за полезен.

• 21% от децата между 11 и 16 години са виждали потенциално вредно, генерирано от потребителите съдържание, като сайтове, подстрекаващи омраза (12%), сайтове, пропагандиращи анорексия (от 10% до 19% от момичетата между 14 и 16 години) и сайтове, предизвикващи самонараняване (7%).

• Децата с по-развити цифрови умения е по-вероятно да се сблъскат с подобни рискове, свързани със съдържанието.

Активното родителско посредничество при използване на интернет намалява вероятността от излагане на децата на онлайн рисковете във всички възрасти, а също така се свързва с намаляване на неприятния опит сред децата от 9 до 12 години, без да се огравичава достъпът им до позитивните страни на активността им онлайн.

Днес на среща, организирана от Европейската комисия, представители на интернет индустрията ще покажат какви усилия полагат за осигуряване на безопасността на децата онлайн. Изследователи от цяла Европа препоръчват индустрията да се съсредоточи повече върху разбираема за децата комуникация и достъпни начини за подаване на сигнали.

Коментари по темата: „Децата у нас навлизат по-бързо в интернет”

добавете коментар...

  1. Мамичка

    Що за глупости да обвиняват Интернет искат само парички да ЦиЦкат от евро фондчета или държавни, а относно сексуална пропаганда и насилие има я навсякъде на улицата, реклами, телевизия дори по радиото разиграват порно театър. Има всякакви идиоти и идиотки дори и движение на майки, които твърдят че децата им са индигови, кристални някакви супер посрани и олигавени кретенчета на 3 годинки знаели как да пускат компютър с Интернет – супер тъпизми.

    Интернета е като живота на улицата. Опитите за цензура на Интернет само ще навредят вместо да дадат полза. Децата, които са решили да мърсуват на улицата или в Интернет ще го правят независимо от това какви забрани им се налагат.

Коментар