Топ мениджър от Google оглави Yahoo

Мариса Майер, един от най-добрите мениджъри на Google, оглави Yahoo. “За мен е чест и удоволствие да водя Yahoo, една от главните дестинации в интернет за повече от 700 милиона потребители”, каза тя, цитирана от CNET.

Назначаването на Майер, която се присъедини към Google през 1999 г. като служител номер 20, е голям успех за Yahoo. Компанията отдавна се бори с жестоката конкуренция от страна на Google и Facebook. “Очаквам с нетърпение да работим с предани служители на компанията, за да донесем иновативни продукти, съдържание и персонализирани преживявания на потребителите и рекламодателите по целия свят”, допълни новият CEO.

37-годишната Майер е известна като лицето, отговорно за вида и усещането от най-популярните продукти на Google – не само основната начална страница за търсене, но и Gmail, Google News и Google Images. Отскоро тя отговаряше за Google Maps и услугите, базирани на местоположение. Завършила компютърни науки в Станфордския университет, Маейр стои зад пускането на повече от 100 продукта и функции на Google.

Изборът на Майер показва, че Yahoo иска да бъде повече продуктово-ориентирана компания, отколкото фокусирана върху медиите, коментира рисковият капиталист Марк Андрийсен. Той определя назначението й за CEO на Yahoo като добра новина не само за Yahoo, но и за Силициевата долина.

Yahoo отдавна търси подходящ CEO, който да спре пропадането на компанията. Няколко мениджъри управляваха неуспешно интернет гиганта в последните години.

Компанията отчете приходи от $1,077 милиарда за първото тримесечие на 2012 г., което е само 1% увеличение в сравнение с година по-рано. Резултатът се формира от 4% спад в приходите за дисплейна реклама и 8% увеличение в приходите от търсене.

Yahoo съобщи за назначението на Мариса Майер след края на редовната търговия на Уол Стрийт, което доведе до поскъпване на акциите й с 2% в рамките на един час. Днес компанията ще обяви финансовите си резултати за второто тримесечие.

Коментар