LLP Dynamics България помага на деца в неравностойно положение

За десета поредна година LLP Dynamics България подкрепи Лятната театрална академия за деца в риск, която се провежда ежегодно в с. Широка лъка. Събитието, насочено към деца в неравностойно положение, залага на ценностите в изкуството като мост за общуване и дава на децата възможност да се запознаят с форми и жанрове, до които до момента не са се докосвали.

Ежегодната подкрепа, която LLP Dynamics България оказва за Лятната театрална академия за деца в риск, отразява стремежа на компанията да осигури възможност на децата, които израстват в социални домове, да открият света по различен начин, да срещнат различни хора и да се запознаят с други култури, което подпомага изграждането им като личности и разширява техния мироглед. Традиционно LLP Dynamics България е най-големият спонсор на проекта, като осигурява 70% от цялото необходимо финансиране за провеждането му.

Лятна театрална академия за деца в риск – с. Широка лъка е ежегоден проект, започнал през 2003 г. Продължителността му е от три до четири седмици, като годишно в него се включват между 60 и 80 деца в неравностойно положение и международен екип от 25 млади артисти от различни сфери. Проектът покрива голяма част от културните и социални рискови групи деца от района на Смолян и Девин, като популяризира иновационен модел за работа с деца чрез средствата на изкуството и създава условия за превръщането му в устойчив модел за работа с рискови групи.

Чрез изразните средства на театъра (слово, музика, танц, рисуване) децата общуват както по между си, така и с интересни и вълнуващи личности, разкриват своите таланти, и не на последно място – получават шанса да се запознаят със сфери, които биха могли да се окажат варианти за бъдещото им развитие или професионално ориентиране.

След завладяващите феерии по мотиви на японски, индийски, тибетски и китайски  приказки, тазгодишната Десета лятна театрална академия за деца в риск въвлече децата в темата за приказния свят и митология на древен Египет и Северна Африка. В пет творчески ателиета: танцови игри, музикални игри‚ игри с маски, игри с кукли, приказна работилница и две тренингови ателиета – по йога и бойни изкуства, с тях се срещнаха млади артисти от България, Германия и Дания. В десетото издание участваха деца на възраст между 6 и 16 години от Дом за деца “Катя Ванчева” с. Широка лъка,  Дом за деца “Олга Скобелева” гр. Пловдив, Дом за деца “Асен Златаров” гр. Хасково, деца от ОУ “Н. Й. Вапцаров” с. Широка лъка, гости от ОУ “Марин Дринов” гр. Панагюрище, деца от Дом за настаняване от семеен тип гр. Смолян, както и много други участници, които се присъединиха към финалния ден на проекта.

Коментар