Бизнесът иска ЕК да спаси трудовия пазар

Работодателската организация BusinessEurope иска от Европейската комисия да подобри възможностите за стажуване като част от мерките за спасяване на трудовия пазар на Съюза. Последните статистически данни сочат, че 25 милиона граждани на Европейския съюз са безработни. Според BusinessEurope, приоритет в политиката на всички нива трябва да гарантира начин за създаване на нови работни места и подобряване на качеството на пазара на труда.

 

Ключова цел в опитите за излизане от кризата е двойното повишаване на темпа на растеж на заетостта в Европейския съюз до 2,5%. Само така до 2020 г. ще има пълна заетост на трудовия пазар, се казва в писмо на президента на BusinessEurope Филип де Бук до президента на ЕК Жозе Мануел Барозу.

За да се повиши броят на заетите лица е необходимо да се насърчат всички инициативи на Европейския съюз в областта на научните изследвания, иновациите, образованието, заетостта, както и да се работи за подобряване на единния търговски пазар и международните търговски връзки.

Експертите на BusinessEuropeсъветват вниманието на Европейската комисия да се фокусира върху всички сфери на икономиката за създаване на нови работни места. За насърчаване на „зелената икономика” трябва да се стимулират частните инициативи. В сектор „здравеопазване и социални грижи” финансирането трябва да се координира с публичния сектор, като се изследват внимателно възможностите за публично-частни партньорства, така че да се избегнат злоупотребите.

В затрудненото икономическо положение повече от всякога е необходимо създаване на единна гъвкава система за сигурност, която да гарантира защитата на фирмите и техния персонал, се казва в писмото до президента на ЕК.

Във връзка със заплащането, BusinessEurope съветва Европейската комисия да избегне пряка намеса, особено по отношение на минималните работни възнаграждения. Европейският мониторинг на заплащането трябва да се провежда в двустранен, а не в тристранен формат.

Едно от основните предизвикателства за бизнеса е липсата на квалифицирана работна ръка. Тази осезаема липса пречи на фирмите да са конкурентоспособни и да се възползват от иновациите в световен мащаб. Необходим е нов подход в образованието, който да отговори на потребностите на пазара на труда. Като начало трябва да се подобри достъпът до двойно обучение и възможността за стажуване, смята BusinessEurope.

Коментар