Динамичен 3D модел улеснява проектантите

Цялостно решение за инфраструктурно проектиране Autodesk Civil 3D представиха Autodesk и нейният оторизиран дистрибутор BMG по време на международното изложение InterGeo East в София. С помощта на Civil 3D инженерите могат да изготвят своя проект във всичките му аспекти и да покажат пред клиентите как би изглеждала реализацията.
Civil 3D 2007 е софтуер за вертикално планиране, геодезия, пътно и ВиК проектиране, уточни Томаш Лендворски, старши консултант в Autodesk. Приложението включва редица инструменти за създаване на динамичен 3D модел, който се обновява автоматично при промени в проекта и елиминира нуждата от ръчно поправяне (тази възможност не е достъпна в AutoCAD).
Autodesk Civil 3D е базиран на AutoCAD 2007 и включва MAP3D 2007 и Autodesk Vault. Това предполага лесно преминаване към новата среда за потребители, които имат опит в работата с AutoCAD, подчерта Томаш Лендворски. Наличието на Autodesk Vault функционалност гарантира работата в екип, като осигурява ефективен и лесен начин за споделяне на информация между различните участници в проекта.
Реален проект, който разкрива възможностите на софтуера за проекти в градски условия, представиха Николай Касабов и Даниел Дренски от компанията Каниско.
Приложение за Autodesk Civil 3D, предназначено за нуждите на пътните проектанти и инженери, представи Благой Овчаров, експерт по CAD и ГИС в КАД Пойнт. Модулът RoadBDS е разработен от компанията в съответствие с българските държавни стандарти (БДС) и включва настройки за всички етапи на създаване на проектния модел. С негова помощ потребителите могат да генерират автоматично Таблица 2 в Excel-ски формат, която е задължителен елемент от всеки цялостен проект за изграждане или рехабилитация на пътни участъци, според БДС.

Коментар