Dell възражда проекта за Linux ноутбуци

Dell планира да пусне тази есен ноутбук компютри под управление на Ubuntu 12.04. Проектът за разработчици Project Sputnik, обявен по-рано тази година, ще премине от пилотна фаза в завършен продукт, съобщи официално компанията. И преди Dell се опитваше да наложи на пазара настолни и мобилни компютри със своята марка, работещи под управление на отворената операционна система.

Тексаският производител ще предостави на широк кръг потребители ултрабука Dell XPS 13 с предварително инсталирана операционна система Ubuntu. Ще останат в сила обаче някои географски ограничения за продажбите на модела.

Системата ще даде в ръцете на разработчиците завършено „client-to-cloud" решение. С нейна помощ те ще могат да създават „микрооблаци” на своя лаптоп, симулирайки клауд среди, преди да ги реализират в облака.

И в момента образ на Project Sputnik е достъпен за сваляне от официалния сайт на Dell. Що се отнася до конфигурацията на лаптопа, XPS 13 Developer Edition включва процесор Core i7, твърдотелен диск с обем 256 GB и оперативна памет 4 GB. Налични са също безжични модули WiFi и Bluetooth 3.0, както и портове USB 3.0 и USB 2.0.

Все още не са известни цената на Linux-базирания XPS 13 и датата, на която ще стартират продажбите.

Коментар