Под 3% от лаптопите имат SSD диск

Въпреки нарастващия асортимент от устройства с NAND флаш памет и падащите им цени, твърдите дискове продължават да доминират като основен носител на данните в лаптоп компютри.

 

По данни на IHS iSuppli, през първото тримесечие на 2012 г. с най-голям дял на пазара (32%) са лаптопите в ценовия диапазон от 450 до 550 долара, оборудвани с HDD с капацитет над 500 GB. Второ място (26%) заемат ноутбуците с цени от 350 до 450 долара и твърди дискове над 320 GB.

Лаптопите със 128-гигабайтови SSD устройства и моделите от висок клас (с цени над 900 долара), снабдени с HDD, държат едва 3% от пазара. Изследването не обхваща моделите с хибридни системи за съхранение (флаш + HDD), които често се използват в ултрабук компютрите.

Ноутбуците с SSD дискове, подобни на MacBook Air, в момента не представляват заплаха за обширния сегмент лаптопи с HDD, коментира IHS iSuppli. Мобилните компютри с SSD имат редица предимства – те са по-леки  по-тънки и работят по-бързо, но за сметка на това са значително по-скъпи.

Така например, конфигурация на MacBook Air с 64-гигабайтов SSD може да струва 999 долара. Ноутбуците в същия ценови клас, оборудвани с обикновен твърд диск, предлагат значително по-голямо пространство за съхранение на данни.

Коментар