Неграмотността ни коства между 3 и 5 млрд. лв.

БСК и БАН ще изследват ефектите от неграмотността върху икономиката, както и все по-влошаващото се качество на образованието у нас. За това се договориха по време на среща новият председател на БАН акад. Стефан Дудунеков, председателят на УС на БСК Сашо Дончев и изпълнителният председател на камарата Божидар Данев.

Научното изследване има за цел да изясни финансовите и икономическите щети върху обществото от ниската грамотност и проблемите в образованието, сред които намаляване на потреблението, неплащане на данъци и влошено качество на работната сила у нас.

Разчети на БСК показват, че ако се намали броят на хората с ниско образование или се подобри качеството на училищната подготовка, БВП ще спечели между 3 и 5 млрд. лева. Изследването ще даде препоръки към държавата за политиките, които ще решат проблема, а няма да се борят с последиците от него, коментира Божидар Данев.

„В България има средства за образование и наука. В същото време се харчат милиони, за да се образоват и преквалифицират безработни, които да се превърнат в предприемачи. Съкрушителни са резултатите от тази инициатива – само 2% от всички обучени безработни ще стартират собствен бизнес”, допълни Сашо Дончев.

Науката и бизнесът трябва да настояват държавата да прави внимателни проучвания на потребностите на обществото и икономиката, преди разпределението на каквито и да е публични средства. ”Трудът трябва да стане обществена ценност и да замени търговията с влияние, която ощетява икономиката ни”, посочи Божидар Данев.

Липсва сериозно „маркетиране” на дейността на институтите на БАН в стопанските среди. Голяма част от българските компании дори не подозират, че има завършени разработки, които с определена адаптация биха се превърнали в иновации, заяви още Данев.

Коментари по темата: „Неграмотността ни коства между 3 и 5 млрд. лв.”

добавете коментар...

  1. Бат Илия

    Пълни глупости. В България има даже твърде много добре образовани безработни, които като постоят безработни няколко години или хващат чужбината или стават бармани и сервитьорки. Като това последното идва от шанса да изкарат повече пари отколкото на инженерна длъжност во Бг-то.

    БАН пак дрънкат барабани за повече пари.

Коментар