България ще иска ОП за наука и иновации

Българското правителство работи по възможността за откриване на Оперативна програма за наука, образование и иновации за следващия програмен период от 2014 до 2020-та година, стана ясно по-рано тази седмица на дискусия между учени от БАН, представители на ВУЗ-ове и министрите Сергей Игнатов, Томислав Дончев и Делян Добрев.

През настоящия програмен период, до 2014 год., България е единствената страна, която няма договорени пари за наука, посочи Сергей Игнатов и обясни, че този пропуск на предишните договарящи в голяма степен е засилил ефекта от кризата и е принудил учените да разчитат единствено на средства от бюджета и по VІІ-ма рамкова програма.

Вече са направени първите стъпки в договаряне на Оперативна програма за наука, образование и иновации, съобщи Томислав Дончев. Заради финансовата криза и последиците от нея обаче много правителства на страни от Европейския съюз са притиснати от своите граждани по отношение както на бъдещи икономии, така и за още по-засилен контрол върху изразходването на парите от данъците им, които отиват като вноска на страната им в общия европейски бюджет, цитира БАН думите на министъра.

От друга страна, очаква се сериозна и рестриктивна реформа по т.нар. ”Кохезионна политика” или Политика на сближаването, на базата на която се формират оперативни програми. Това пък от своя страна налага България да има много ясен отговор за това – какви финансови инструменти ще бъдат необходими и какви дейности ще бъдат финансирани, ако бъде отворена специална Оперативна програма за наука.

Учени от БАН обясниха, че е изключително важно да се ускори процедурата по одобряването на проектите, защото една иновация след една година вече не е никаква иновация. Доц. Димитър Тонев, директор на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика, посочи, че когато трябва да съфинансират своите проекти с до 30% от общата сума, това много често е невъзможно, заради малките бюджети на институтите към БАН, което от своя страна прави невъзможно кандидатстването им по проекти.

БАН застава твърдо зад искането да бъде създадена специална Оперативна програма за наука, образовани е и иновации, съобщи сайтът на академията. Изработването на аргументите за създаване на подобна програма трябва да стане до септември, когато предстои нов кръг от преговори за следващия програмен период 2014-2020 година.

Коментар