Микрокомпютър с размери на USB флашка

Китайска компания създаде микрокомпютър с размери на USB флашка. Устройството Droid Stick T4, разработено от Kimdecent, се отличава със съвременни характеристики и дори превъзхожда някои таблет компютри.

Kimdecent Droid Stick T4 работи под управление на операционна система Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich. Предвидена е възможност за инсталиране и на други ОС, съвместими с процесори ARM. Компанията гарантира 100% съвместимост с Ubuntu и други дистрибуции на Linux, но не и с Windows 8 RT.

Микрокомпютърът използва централен процесор Allwinner A10 на база ядро ARM Cortex A8 с тактова честота 1,2 GHz и графичен ускорител Mali 4000. Налична е оперативна памет с обем 1 гигабайт, а операционната система се помества във флаш модул с капацитет 4 гигабайта, който се използва и за хранилище на данни. Капацитетът на паметта може да се увеличава чрез карти microSD.

Droid Stick T4 се включва директно към голям екран – телевизор или монитор. За целта е предвиден конектор HDMI 1.4, закрит със защитна капачка. Налични са още пълноразмерен порт USB 2.0 и един miniUSB, които позволяват свързване на допълнителни устройства, вкл. уеб камера и 3G модем. Устроството има размери 90х20х10 мм. Вътре в него е поместен и безжичен модул Wi-Fi 802.11 b/g/n.

Android компютърът вече е в продажба на цена $70 без разходите за доставка. Конкурент на „дроида” е MK802 на китайската компания Zero Devices, който струва $75. Двете устройства имат сходни параметри, като се различават само по обема на паметта и скоростта на процесора.

Коментари по темата: „Микрокомпютър с размери на USB флашка”

добавете коментар...

  1. Влад

    Добре са се сетили – смартфон без дисплей :)))
    Предполагам, контрола се осъществява посредством някаква периферия?

  2. MNSP

    управлението през usb-то май – клавиатура, мишка.
    или ако екрана е сензорен, през него

Коментар