Android достигна пика си в САЩ

 
 
Доставките на смартфони на пазара в САЩ са намалели с 5% през второто тримесечие на 2012 г., достигайки 23,8 милиона броя, по данни на Strategy Analytics.

Делът на платформата Android е паднал с 4% спрямо същия период на миналата година и в момента се определя на 56%. В същото време Apple iOS расте с 10% и вече държи 33% от пазара на смартфони в САЩ.

"Android остава платформа номер едно в САЩ. Но пазарния й дял приближава своята пикова стойност, докато Apple iOS засилва позициите си", коментира изпълнителният директор на Strategy Analytics Нейл Моустон.

Доставките на смартфони BlackBerry и делът им на пазара в САЩ са намалели почти наполовина през второто тримесечие. В момента канадската компания RIM държи 6,5% от пазара по брой продадени „умни” устройства.

 
В световен мащаб през второто тримесечие са доставени 153,9 млн. смартфона, по данни на IDC. Лидер на пазара е Samsung с дял от 32,6% (50,2 млн. броя), изпреварвайки почти два пъти Apple, която държи 16,9% от продажбите (26 млн. броя).

За една година Apple е увеличила доставките на iPhone с 27,5%, а Samsung – с невероятните 172,8%. Ситуацията може да се промени с излизане на iPhone от ново поколение тази есен, коментира IDC.

 

Коментар