Alcatel-Lucent съкращава 5000 души

Alcatel-Lucent разработва стратегия за съкращаване на разходите с 1,5 милиарда долара. Като част от нея, производителят на комуникационно оборудване ще съкрати 5000 души, съобщи изпълнителният директор Бен Вервайен при огласяване на финансовите резултати за второто тримесечие.

Компанията, която през 2006 г. обедини френската Alcatel и американската Lucent, преживява трудна финансова 2012 година, след ръста в края на м.г. Вервайен признава, че мениджърите на Alcatel-Lucent вероятно са прогнозирали неправилно развитието на индустрията през настоящата година.

През второто тримесечие на 2012 г. компанията загуби около $308 млн. Приходите намаляха със 7,1%, сравнение със същия период на миналата година. Основната причина за спада е намалялото търсене на оборудването на Alcatel-Lucent, както и на нарастващата конкуренция от страна на Huawei Technologies и Ericsson.

Снижаването на приходите принуди Alcatel-Lucent да преразгледа структурата на разходите, в частност заплатите на служителите. Решено е персоналът да бъде намален от 78 000 на 73 000 души.

На първо място, съкращенията ще засегнат разработчиците, ангажирани с остарели технологии. Компанията възнамерява да извади продуктите си от нискоефективни пазари и да прекрати непечеливши договори. Предполага се, че става въпрос за CDMA оборудването, търсенето на което стабилно намалява с разпространение на технологиите за комуникации от четвърто поколение (4G).

Коментар