Intel подготвя подобрени Ivy Bridge-E процесори

В интернет изтече информация за подготвяни от Intel процесори Ivy Bridge-E, чиято премиера се очаква през третото тримесечие на 2013 г. 22-нанометровите чипове се явяват подобрен вариант на пуснатите наскоро Ivy Bridge. Новите процесори в изпълнение LGA 2011 ще запазят съвместимост със съществуващите платки на база чипсет X79 Express, къобщи VR-Zone.

За разлика от своите предшественици, Ivy Bridge-E ще предложат по-голям брой изчислителни ядра, канали на паметта, размер на кеша и брой на линиите PCI Express 3.0.

Засега не известно дали Intel ще пусне нов чипсет за Ivy Bridge-E или само ще повиши степинга на X79 Express. Вторият вариант е много вероятен, като се има предвид, че първите две поколения високопроизводителни платформи Core i7 (45-нм Bloomfield и 32-нм Westmere) използваха един и същ чипсет X58 Express.

Същевременно, Intel подготвя и процесорна платформа с кодово Haswell, която ще дебютира през второто тримесечие на 2013 г. Чиповете Haswell ще се произвеждат по същия 22-нанометров технологичен процес, използван при Ivy Bridge, но ще имат съвършено нова архитектура.

Haswell ще се отличават с изключително ниска консумация на енергия. За захранване на лаптопи на тяхна основа ще е достатъчна дори слънчева батерия, твърди Intel.

Коментар