Таймс Скуеър ще покаже кацането на Curiosity

Кацането на космическия апарат Curiosity на Марс ще бъде излъчено пряко на Таймс Скуеър в Ню Йорк, съобщи НАСА. По план марсоходът трябва да се приземи на Червената планета на 6 август сутринта след близо деветмесечен полет.

„Гостите и жителите на града, който никога не спи, ще могат да участват в историческото кацане на апарата. Трудно е да си представим място, по-подходящо за празнуване на това епохално събитие", посочват от НАСА.

Кацането на Марс е най-сложният етап от мисията на Curiosity, която се определя като една от най-важните космически програми на десетилетието. Когато апаратът навлезе в марсианската атмосфера, ще се отвори парашут, а след това ще бъдат включени реактивните двигатели за кацане.

Цялата операция ще продължи седем минути, които НАСА нарича „седем минути на ужаса". През това време марсоходът на стойност $2,5 млрд. ще трябва да устои на температура около 3000 градуса по Целзий и скорост 20 000 км/ч.

Curiosity тежи почти един тон. Главната му задача е да установи дали някога е имало живот на Марс, както и да проучи условията за кацане на човек на Червената планета.

Коментар