Европейската комисия пак е вдигнала мерника на Microsoft

В четвъртък Европейският съюз заплаши Microsoft с глоби от по $4 милиона на ден. Обвинението срещу софтуерния гигант е за неспазване на обещанията да достави достъпна като цена и полезна информация, която да позволи на конкурентите да създават софтуер за сървъри за работни групи, съвместими с Windows.

Сървърите за работни групи позволяват на определен брой потребители да споделят и обменят информация по дадени проекти. Според Microsoft, цитирана от newsfactor.com, исканията на Европейската комисия са безумни. Неприятно е да видиш как Комисията може да спори, че дори патентовани изобретения трябва да се направят достъпни без заплащане, се казва в официално изявление на компанията.

ЕС се оплаква, че три години след приемане на антитръстовото постановление с цел да се отвори пазара и да се засили конкуренцията, Microsoft все още отказва да сътрудничи. Това е компания, която очевидно няма желание да се приспособи към антитръстовите решения, заявява говорителят на Европейската комисия Джонатан Тод.
Според постановление на ЕС от 2004 г., Microsoft трябваше да разкрие пълна и точна интерфейсна документация в разумни и недискриминиращи срокове. Това би улеснило конкурентите да създават софтуер, съвместим със системите под Windows.
В така наречено свое „изявление на протест”, пуснато в четвъртък, Европейската изпълнителна комисия посочва, че няма съществена промяна по случая за изисканата информация. Тя също така отхвърли 1500 страници, представени от Microsoft през последните три месеца, и каза, че предложените от компанията цени са твърде високи. Ето защо комисията предприема отново мерки, за да принуди Microsoft да спази задълженията си.
Microsoft, от своя страна, репликира, че съдебните решения са опит да се регулират цените на правата й върху интелектуалната собственост на обща основа, а това е извън правомощията на Европейската Комисия. Софтуерният гигант има четири седмици, за да отговори пред Комисията, след изтичането на които ЕС може да наложи глоби, стигащи до 3 милиона евро ($4 милиона) на ден.
Microsoft ще поиска отвод на оригиналния антитръстов правилник от 2004 г. пред Съда от първа инстанция на ЕС. Правилникът определи компанията за виновна, заради нарушаване на закона за конкуренцията с нейната доминираща позиция, и я глоби с рекордните 497 милиона евро ($613$ милиона). Това е първият път, когато ЕК се сблъсква с компания, която не е могла да изпълни антитръстовите решения, казва говорителят на комисията Джонатан Тод. Според него, по-голямата част от информацията, предоставена от Microsoft на нейните конкуренти, е безполезна.
ЕК нареди на Microsoft да продава Windows без медиен плеър. Освен това я задължи да сподели с конкурентите си комуникационния код и информация, за да могат те да разработят сървърен софтуер, който да работи гладко с Windows. Миналия юли регулаторите на ЕС глобиха Microsoft с още 280.5 милиона евро($371 милиона) за неизпълнение на задължението й да достави „пълната и точна” необходима информация за съвместимост.

Коментар