Военна база блокира гаражни врати

 
Жителите на едно предградие на американската столица отскоро са лишени от удобството на автоматичните врати на гаражите си. Причината е силен радио сигнал от базата на морските пехотинци, намираща се в близост до техните къщи.
Той блокира дистанционните устройства, с които се отварят и затварят тези врати, писа Washington Post. Нито майките с малки деца, нито възрастните пенсионери могат да направят нещо по въпроса, освен да купят нови системи, работещи на друга честота.

От края на декември миналата година, когато военните от базата Куонтико започнаха да използват тази честота, магазините и сервизите за гаражни врати отбелязват рекордни продажби. Според техните мениджъри, подобни неудобства търпят всички американци, край чиито домове има военни бази. Точно преди Коледа, стотици хора от Колорадо Спрингс, се оплакаха от блокиране на гаражните врати. По това време близката база на военноморските сили започна тестове на честота, която ще се използва при заплахи за националната сигурност и извънредни ситуации.

Според говорител на Куонтико, жителите на предградието могат да винят единствено националната сигурност. Преминаването към новите честоти на мобилните радиостанции във военните бази в цялата страна е наредено от правителството с цел по-ефикасно използване на честотния спектър и по-добра защита на националната сигурност.
От годините преди Втората световна война военните държаха като резерв една част от честотния спектър от 138 до 450 Мегахерца. Тя беше преодоставена назаем на производителите на дистанционни устройства с уговорката сигналът да бъде достатъчно слаб, за да може да се заглуши от военните. Резервните честоти станаха активни след терористичните атаки от 11 септември 2001г., когато властите откриха, че спешните екипи не могат да се свързват помежду си, тъй като използват радиостанции на различни честоти.
Министерството на отбраната използва извадените от нафталина честоти в една система, която в крайна сметка ще свърже аварийните екипи на военни и цивилни организации. Тази система постепенно ще се инсталира във всички военни бази в цялата страна. По оценка на производители на гаражни врати, ще бъдат засегнати 50 милиона дистанционни управления.

Коментар