Уеб да не дискриминира, настоя неговият създател

Тим Бърнърс-Лий, бащата на World Wide Web, каза на политиците, че творческите нововъведения трябва да се предпазят от контрола на една компания или държава. Той говори в четвъртък пред Камарата на представителите на САЩ, като единственият поканен свидетел на изслушване в столицата Вашингтон, озаглавено „Бъдещето на световната мрежа”. 

Въпреки че първоначално Бърнърс-Лий гласува за неутралност на Мрежата, в четвъртък той зае позиция по повод на законопроектите, предложени от Конгреса миналата година. Експертът подчерта колко е важно за обществото интернет да не дискриминира. Той смята, че важността на комуникационната среда за обществото изисква специално отношение към нея.
Главният отговорник за създаване на Интернет и телекомуникационните закони заяви, че приоритет за политиците трябва да бъде разбирането, че мрежата сама по себе си е бял лист, който не ограничава иновациите. Това означава всеки да може да използва мрежата, без значение от софтуера и хардуера, с който работи, кой интернет доставчик го обслужва, какъв език говори или какви физически или психически недостатъци има.

Дискусията „Бъдещето на световната мрежа” е първото от редица събития, които ще имат за цел да накарат политиците да се заемат по-бързо с проблемите, свързани с иннтернет комуникациите.

Коментар