Гигантско “летящо” бебе показва фотограф

На 10 март Уим Тилиър ще изложи на кея в Санта Моника огромна фотография с площ 600 кв.м., която вече дебютира в Европа. Изображението на новородено бебе сред стотици гумени патета създава впечатлението, че то плува или е носено от патиците. Превъзходното техническо качество, в съчетание с поетичната тема, пресъздават една въздействаща картина. 

Всеки квадратен метър от фотографията се продава. След международните изложби за проекта ще бъде издадена и книга. „Летящото” бебе е поетична препратка към „Пожелай си нещо” (Make-a-Wish): дете и мечта, реалност и възприятие.

От нивото на земята пълната картина остава загадка. Наблюдателят иска да види повече, защото нищо не е такова, каквото изглежда. Любопитството се събужда моментално, а цялостната картина се вижда ясно само от птичи поглед.

Поради особения ъгъл, от който Уим Тилиър е заснел патиците, изглежда, че те гледат право към наблюдаващия ги. За да се получи оптимален фокус, патиците са били напръскани с вода. Картината е превърната в каскадна основа от патици, така че зрителят на земята да се наслади на едно ярко цветно изображение.

След като завършил основата, Уим фотографирал своя новороден син. Тогава двете части били внимателно съединени върху платното, което може да се види на кея на Санта Моника. Фотографията е отпечатана върху  PVC материал и тежи 400 кг.

Чрез снимане на картината от различни височини и перспективи, тя се вижда в двойна визия: веднъж сюрреалистично от нивото на земята и втори път – контрастен изглед от височина. Въпреки различните перспективи, наблюдателят има избор на възприятията. Тази свобода на интерпретацията добавя още едно измерение на творбата.

Реализацията на проект като W-Wish International изисква огромен бюджет. За да събере необходимите средства, Уим Тилиър решил да раздели картината с размер 600 кв. метра на 600 части от по един кв. метър. След края на изложбеното турне по целия свят всяко парче се предлага за продан.

Парчетата са номерирани от 1 до 600. Номерът съответства на цената на парчето в евро. Покупки могат да се правят на www.w-wish.be.

Коментар