30% пазят пароли на смартфоните си

Все повече хора съхраняват ценна информация на мобилните си устройства. Според глобално проучване на О+К Research по поръчка на Лаборатория Касперски, около 30% от потребителите пазят пароли и акаунти за онлайн услуги на своите смартфони, съобщиха от компанията за сигурност.

Стандартните характеристики на умните телефони предопределят основните типове съхранявани данни: най-често се срещат SMS архивите. Половината от притежателите на смартфони използват своите устройства за съхранение на лични снимки и видео, сочат резултатите от проучването (PDF).

21% от анкетирани пазят в паметта на смартфоните си чувствителна информация като номера на кредитни карти и логини за банкови сметки. При потребителите на таблети този показател е още по-голям – 28%, което свидетелства, че таблетът се ползва повече като традиционен компютър отколкото смартфона.

Мобилните устройства се използват често и като платформа за игри. 52% от притежателите на iPad и 51% от собствениците на други таблети инсталират онлай игри на своите устройства. За сравнение, 34% от потребителите на съвременни смартфони, с изключение на BlackBerry, използват устройствата си като платформа за онлайн игри, сочи проучването.

Таблетите са много популярни и като място за съхранение на е-книги – 47% от анкетираните използват тези устройства за четене на книги. Почти същият процент потребители (45%) съхраняват имейли на своите мобилни устройства, а 35% от таблетите се използват за работа.

Според изследването, повечето потребители не виждат голяма разлика между традиционния десктоп компютър и мобилното устройство. Хората все по-често изпълняват важни задачи като достъп до банкови сметки и онлайн плащания на всяко устройство, което им е подръка.

Авторите на доклада наблягат на проблема със сигурността. Касперски, която е един от големите разработчици на продукти за сигурност, препоръчва на потребителите на мобилни устройства своето универсално  решение Kaspersky ONE. Софтуерът може да се инсталира на всички популярни платформи – мобилни и десктоп, като осигурява защита на до 5 устройства в различни комбинации.

Коментар