Глобул обяви ръст на приходите и печалбата

Общите приходи на Глобул за второто тримесечие на 2012 г. са се увеличили с 1,1% до 102,3 млн. евро, в сравнение със същия период на миналата година, съобщи днес операторът. Същевременно е нараснал и броят на абонатите с 8% до близо 4,4 милиона, сочи финансовият отчет на OTE Group.

Приходите от услуги са намалели с около 0,3%, като това се дължи основно на силната конкуренция, чието въздействие не можа да бъде напълно компенсирано от увеличението на приходите от фиксирани услуги и услуги за мобилен пренос на данни, поясниха от Глобул.

В резултат на предприетите мерки за оптимизация на разходите, печалбата на Глобул преди лихви, данъци и амортизации за второто тримесечие на 2012 г. достига 39 милиона евро или с 1,3% повече в сравнение със същия период на миналата година. Делът на печалбата преди облагане като процент от общите приходи на компанията се запазва на миналогодишното си ниво от 38%.

Броят на клиентите на абонаментните програми на Глобул е достигнал 2,7 милиона към края на юни, или 62% от общия брой клиенти на оператора, което е ръст от 10,3% на годишна база. Потребителите на предплатените услуги на Глобул са се увеличили с 4,4%.

Операторът отчита ръст и в броя на абонатите на фиксирани услуги, които към края на юни наброяват над 200 000. Потреблението на услугите за мобилен пренос на данни също бележи ръст, като през второто тримесечие на годината клиентите на тези услуги са били с 50% повече от същия период на миналата година.

Средното месечно потребление на клиентите на Глобул за периода април-юни се е увеличило с 2,4% на годишна база и достига 155 минути, докато средният приход на един абонат на компанията е намалял с 9% до 14,20 лв.

Коментар