Oracle купува разработчик на софтуер за $3,3 млрд.

Около 3,3 милиарда долара ще плати Oracle, за да придобие водещ доставчик на корпоративен софтуер за управление на производителността (EPM). В четвъртък гигантът потвърди сделката по изкупуване на акциите на Hyperion Solutions Corp., чиито решения ползват 91 от 100-те компании в списъка Fortune 100.
"EPM софтуерът на Hyperion заедно с инструментите за бизнес интелект (BI) и аналитичните приложения на Oracle формират системи за управление на производителността от край-до-край, включващи планиране, бюджетиране, консолидиране, оперативни анализи и отчети", коментира сделката Лари Елисън, CEO на Oracle.
Напоследък се наблюдава тенденция на конвергиране на решенията за бизнес интелект (BI) и управление на производителността (EPM). По този начин корпоративните мениджъри успяват да “напаснат” оперативните решения със стратегията. Сделката между Oracle и Hyperion ще създаде първата интегрирана система от край-до-край за управление на корпоративната производителност, коментира CEO-то на погълнатата компания Годфри Съливан.

За Oracle сделката е поредна стъпка от стратегия да предлага решения на потребителите на SAP. Хиляди клиенти на немската компания използват Hyperion в техните системи за финансова консолидация, анализи и отчети. Oracle вече има инсталирани HR, CRM , мидълуер и други продукти при най-големите ЕRP клиенти на SAP. Софтуерът на Hyperion ще допълни възможностите на тези клиенти за анализ на ERP данните.

Очаква се транзакцията по поглъщане на Hyperion от Oracle да приключи през април 2007 г.

Коментар