Бил Гейтс инвестира в соларна тоалетна

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс връчи награда от 100 000 долара на Калифорнийския технологичен институт за работата му по създаване на автономна, захранвана от слънцето система, която рециклира водата и преработва човешки отпадъци в съхраняема енергия.

Гейтс отдавна се е фокусирал върху необходимостта от нов тип тоалетна – това е важна част от усилията на неговата фондация за подобряване на здравето в развиващия се свят, пише GreenTech.bg. Дефекацията на открито води до санитарни проблеми, които причиняват смъртта на 1,5 милиона деца всяка година, заяви Гейтс и добави, че западният стил тоалетни не са отговор на проблема, тъй като те изискват сложна инфраструктура, канализация и използват прекалено много вода.

Според бившия софтуерен лидер, новите изобретения в сферата на тоалетната технология могат да променят ситуацията. Подобни иновации обаче не са се появявали на бял свят от времето на изобретяването на тоалетното казанче през 1775 г.

„Представете си какво би било възможно, ако ние продължим да си сътрудничим, да стимулираме нови инвестиции в този сектор и да прилагаме нашата изобретателност в следващите години. Много от тези нововъведения ще революционизират канализацията в развиващия се свят”, заяви Гейтс.

Неговата фондация съобщи, че дава 3,4 милиона щатски долара финансиране за проекти за тоалетни, разработвани от различни организации, с което общият размер на инвестициите в конкурса „Предизвикателството да преоткрием тоалетната” достигна 6,5 милиона щатски долара.

Миналата година „Bill & Melinda Gates Foundation” даде безвъзмездна помощ на осем университета от целия свят, които помагат за преодоляване на проблема чрез създаване на хигиенична тоалетна, която използва малко или никаква вода, сигурна и достъпна е и може да превръща отпадъците в енергия, чиста вода и хранителни вещества.

Гейтс представи два научни екипа, постигнали най-голям напредък, като даде първата награда от $100 000 за създаването на модел за тоалетна, захранвана със слънчева енергия. Соларен панел произвежда енергия за електрохимически реактор, който разгражда изпражненията и урината и ги превръща във водороден газ, който пък може да се съхранява във водородни клетки. Това на свой ред осигурява резервен източник на енергия за работата през нощта или за използване в условия на слаба слънчева светлина.

Разработената тоалетна е проектирана така, че да се закопава под земята, а отгоре се монтира съвсем обикновено изглеждаща тоалетна с писоар. Водата, пречистена и годна за повторно използване, се изпомпва нагоре, за да осигури вода за измиване на тоалетната.

Гейтс също така даде награда на британския университет „Loughborough” и канадския Университет на Торонто за техните проекти, които се фокусират върху трансформирането на изпражненията в използваеми ресурси.

Коментари по темата: „Бил Гейтс инвестира в соларна тоалетна”

добавете коментар...

  1. Ехх

    Ех а котките колко по-умни същества са.
    Изравят, действат, заравят.
    Ама нали трябва една пари да се изхарчат. Пусто консуматорска икономика (или харчономика)

Коментар