Батерия осигурява захранване за 20 години

Канадски разработчици създадоха компактна батерия, която може да осигури захранване на електронни устройства в продължение на 20 години. NanoTritium на City Labs има  размери на палец и използва радиоактивен изотоп на водорода, познат като тритий (с ядро от един протон и два неутрона).

Новата батерия ще намери приложение при захранване на дълготрайни и скъпи електронни устройства, разположени на трудни за достъп места. В подобни случаи се избягва използване на класически типове батерии, като литиево-йонните.

Свръхтежкият водород се среща в неголеми количества в горните слоеве на атмосферата, но също така се произвежда за комерсиални цели в ядрени реактори. Периодът на полуразпад на трития е 12,32 години. Срокът на годност на батерия на негова основа достига 20 години.

Според тестове на Lockheed Martin, батерията NanoTritium издържа на екстремални температури – в диапазона от –50 до +150 градуса по Целзий, съобщи Gizmag.com. Освен това батерията на City Labs понася добре силни вибрации и голяма височина.

Подобни свойства правят NanoTritium годна за използване в изследователски датчици на температура и налягане, интелигентни сензори, медицински импланти, космически модули, системи за резервно съхраняване на съдържанието на паметта, процесори с ниска мощност и др.

City Labs вече е получила разрешение за доставка на батерия P100a NanoTritium на потребители, които нямат лиценз за работа с радиоактивни материали. Цената на една такава батерия в момента е над 1000 долара, но в бъдеще елементът ще поевтинява едновременно с увеличаване на капацитета.

Коментар