IBM съобщи за пробив в спинтрониката

Учени от IBM са близо до използване на спинтрониката в изчислителните технологии. Заедно с изследователи от университета ETH Zurich, те разкриха първата по рода си карта на формирането на устойчива спирала на въртене в полупроводници. Целта е да се използва въртенето на електронните около собствената им ос (спин) за съхранение, пренос и обработка на информация.

До този момент не беше ясно дали спинът на електроните има способност да запази кодирана информация, достатъчно дълго преди завъртане. Учени от IBM Research и лаборатория Solid State Physics в ETH Zurich показаха, че синхронизирането на електроните удължава продължителността на въртене на електрона с 30 пъти до 1,1 наносекунди, което е достатъчно за един цикъл на процесор с тактова честота 1 GHz.

Изследователите от IBM са отразили синхронността на спина на електроните с помощта на микроскоп, който сканира отделни части в различна времева поредица. Причината за синхронно движение на спина е прецизно проектирано взаимодействие със спин орбитата – физически механизъм, който съчетава спина с движението на електрона.

Това ново разбиране на спинтрониката предоставя на учените безпрецедентен контрол над магнитните движения вътре в устройствата, но и отваря нови възможности за създаване на по-енергийно ефективна електроника.

Синхронизацията на спина на електрона даде възможност да се наблюдава самото въртене за повече от 10 микрометра или една стотна от милиметъра. С това се увеличи и възможността за използване на спина за обработка на логически операции – бързо и енергийно ефективно.

по темата: „IBM съобщи за пробив в спинтрониката”

добавете коментар...

  1. Петър

    Чудесна новина! Публикувайте повече на тази тема.

Коментар