САЩ режат с 10% разходите за ИТ

Администрацията на Барак Обама нареди на всички държавни ведомства да намалят разходите за ИТ с 10%. Планирането редуциране на бюджетите трябва да се изпълни до 2014 г., като базата за сравнение ще бъде 2010-2012 г., предаде Nexgov.

САЩ е страната с най-големи разходи за ИТ в света. През 2013 г. правителственият бюджет за информационни технологии се очаква да бъде $78,9 млрд. Твърде често инвестициите в ИТ водят до дублиране на разходи, което изключва възможността за икономии, повишава оперативните разходи и затруднява реализацията на проекти, се казва в отчет на Белия дом.

В рамките на новия план за съкращения на ведомствата се препоръчва да оптимизират процесите за управление на данни, да подобрят енергийната ефективност и да модернизират услугите за населението. Държавните агенции трябва да разглеждат само тези разходи, които имат привлекателни срокове за възръщаемост.

Най-големи съкращения на ИТ разходи се предвиждат в Министерство на отбраната – над $3,5 млрд. Ще бъдат елиминирани харчовете за второстепененни проекти и същевременно повишена ефективността за сметка на изключване на дублиращи се дейности.

В края на 2011 г. САЩ разшириха програмата си за ликвидиране на центровете за обработка на данни. Планира се към на 2015 г. да бъдат закрити 1200 центъра за данни, или с 400 повече от предвиденото.

Барак Обама вече постигна успехи в плана за съкращаване на държавните ИТ разходи. Преди него средният ИТ бюджет на ведомствата растеше с около 7% годишно, или 4,5% с отчитане на инфлацията. При управлението на Обама ИТ бюджетите практически остават без промяна.

Коментар