Gartner посочи най-горещите технологии

Нов анализ на Gartner разкрива най-перспективните технологии, които бележат бърз ръст от началото на 2011 г. Сред тях са „големите данни” (big data), 3D печатът, интернет телевизията, NFC плащанията, облачните изчисления и мултимедийните таблети.

Графиката Hype Cycle включва три основни етапа на развитие на всяка нова технология: свръхентусиазъм, избавяне от илюзиите и реализъм.

На първия етап около технологията се вдига много шум и тя предизвика хипер интерес. Следва „изтрезняване”, при което завишеният интерес към технологията стихва. Накрая се навлиза в етапа на реализъм, при който започва стабилно развитие на новата технология и пазара, открит от нея.

Така например, мултимедийните таблети в момента са на етап реализъм – при тях се наблюдава стабилен ръст, а технологията за разпознаване на реч вече се приближава до връхната точка на кривата, при която започва стабилността.

В същото време интернет телевизията, NFC, облакът и управлението с жестове се намират на втория етап в графиката на Gartner – избавяне от илюзиите.

Сред новите технологии в етап на еуфория попадат големите данни, HTML5, безжичното предаване на енергия, “интернет нещата”, транспортните средства с автоматично управление, хибридните облаци и др.

Едва навлизащи в графиката Hype Cycle са технологиите за 3D биопечат, квантови изчисления, обемни и холографски дисплеи, както и приспособления за разширяване на функционалността на човешикия организъм.

Коментар