Компютърните заплахи са втори по важност проблем

Заплахите за компютърната сигурност са втори по важност сред ключовите проблеми за компаниите. Първо място заемат опасенията на бизнеса относно икономическата нестабилност, показват данните от глобално проучване на агенция B2B International и „Лаборатория Касперски”.

Значението на проблемите, свързани с компютърни престъпления, ще нараства в бъдеще – в това са убедени 42% от участниците в изследването. През следващите две години заплахите за компютърната сигурност ще представляват основна опасност за бизнеса, изпреварвайки в това отношение дори опасенията по повод икономически проблеми, смятат представителите на бизнеса.

Статистически данни на „Лаборатория Касперски” показват постоянно растяща активност в областта на компютърните престъпления, което е потвърждава, че споменатите опасения не са неоснователни. През 2001 г. компанията е откривала средно по 70 000 нови злонамерени компютърни програми дневно, докато през тази година цифрата нараства до 125 000 дневно.

Броят на злонамерените компютърни програми предназначени за мобилни платформи и по-специално за Android нараства с по-високи от средните темпове. Ръстът при тези програми 200 пъти през 2011 г. Касперски обръща особено внимание на този факт, защото мобилните устройства се използват все по-често за достъп до поверителна информация, съхранявана в корпоративни инфраструктури, което от своя страна изисква и наличие на специални мерки за контрол и защита.

Целенасочените атаки срещу корпоративна инфраструктура с цел незаконно да се придобие жизнено важна информация представляват друг сериозен проблем, пред който се изправя бизнесът. Подобни атаки могат да включват изпращане на спам съобщения, експлоатиране на грешки в програмния код, изпращане на злонамерен компютърен код, както и други техники. За да ги неутрализират, компаниите трябва да имат инсталирани напълно функционални програмни пакети за сигурност, както и да обезопасят всички елементи от ИТ инфраструктурата си – работни станции на служителите, файлови и мейл сървъри, както и използваните мобилните устройства.

За съвременните решения в областта на компютърната сигурност не е достатъчно да блокират ефективно злонамерени програми. От огромно значение е притежаването на познания в областта на легитимния софтуер. Например, методът Default Deny („Отказ по подразбиране“), блокира всеки софтуер с изключение на легитимни програмни продукти, чието изпълнение е изрично разрешено.

по темата: „Компютърните заплахи са втори по важност проблем”

добавете коментар...

  1. Editor

    Георги, уважаваме твоето мнение, но няма да толерираме обидни изказвания, за които знаем, че не са верни. Съществената част от твоя коментар е оставена непокътната.

  2. Георги

    След корекцият в мнението ми от страна на дминистраторите, мисля да не посещавам повече този сайт, ще се постарая и мои познати да направят същото

  3. Георги

    *****Касперски които от едно известно време ни занимават точно с такива изказвания. То че има заплахи – има ама айде да не прекаляваме: …жизнено важна информация… – какво ще ми открият паролата и ще ми изключат байпаса ? Това са глупости с които се опитват да ни подготвят за полицейщината в интернет която САЩ се опитват да наложат. ЕДИНСТВЕНИТЕ които са реално застрашени от подобни неща са разни банки и други официални организации на КРАДЦИ които не обичат някой да краде вече откраднатото от тях.

Коментар