Облакът и отвореният код движат приложенията

Облачните технологии и отвореният софтуер променят съществено пазара на разработки и разгръщане на приложения, сочи нов доклад на Gartner. Решаващо значение за ръста на пазара имат еволюцията на моделите за доставка на софтуер, новите мотодологии за разработка, създаването на мобилни приложения и отвореният код.

Разработчиците използват облака и отворения софтуер, заради ниската им себестойност, мобилността, гъвкавостта и скоростта за разгръщане на приложенията. По същите причини потребителите избират двете технологии.

Gartner прогнозира, че към 2015 г. 90% от големите предприятия и правителствени структури ще използват различни аспекти на облачните изчисления. Софтуерът с отворен код, на свой ред, ще продължава да разширява присъствието си на пазара, конкурирайки затворените продукти.

В следващите три до пет години отвореният код може да стане ключов елемент за оценка на качеството на софтуера на потребителско ниво, се казва в анализа.

Основен фактор за ръста на отворения софтуер е популярността на Java. Към края на 2017 г. около 70% от новите корпоративни приложения на Java ще се изпълняват на сървъри за приложения с отворен код.

Ограничените бюджети и влошените икономически условия принуждават малките разработчици да търсят пътища за намаляване на разходите. Това ще стимулира използването на отворени продукти в софтуерните проекти, прогнозира Gartner.

Коментар