Учени от Харвард създадоха кибер тъкан

Американски учени от Харвард разработиха метод за „отглеждане” на кибер тъкан в човешкото тяло. Технологията се свежда до имплантиране в организма на биосъвместими наноматериали, които се смесват с клетките и израстват заедно с тях в обща плът, съобщи TG Daily.

Постигнато е сливане на тъкан и електроника на такова ниво, при което откриването на границата между тях става много трудна задача, коментира ръководителят на екипа проф. Чарлз Либер.

С получената първа по рода си смес от естествена и нанотъкан може да се взаимодейства с цел получаване на информация за живите системи в организма. На този етап обаче технологията все още е неприложима, тъй като за извличане на данните се налага използване на електроди, които повреждат клетките и тъканта.

Проф. Лиобер вярва, че разработката може да позволи управление на системите в човешкия организъм. Наличието в тялото на мрежи от наноматериали не оказва влияние на работоспособността на живите системи, твърди професорът.

Коментари по темата: „Учени от Харвард създадоха кибер тъкан”

добавете коментар...

  1. Usera

    До ffs, по-долу е линка / източник – има и публикация в Nature.

    Merging nanoelectronics into 3D engineered human tissues

    “http://www.kurzweilai.net/merging-nanoelectronics-into-3d-engineered-human-tissues”

  2. Usera

    Супер впечатляващо постижение!
    Може да се направи цял раздел с теми и новини за феновете на Cyberpunk-а. Няма начин да не измислят решение на проблема с електродите – wireless !

  3. ffs

    izto4nik ??

Коментар