Смартфоните изпреварват предсрочно телефоните

Смартфоните ще се разпространяват с ускорени темпове през следващите години. По данни на IHS iSuppli, още през 2013-та „умните” устройства ще изпреварят по продажби обикновените телефони, заемайки 54% дял.

Тенденцията се подхранва от появата на бюджетни модели  и ръстът на продажбите им в развиващите се страни. През следващата година делът на смартфоните от всички доставени телефони ще се увеличи с 19% спрямо 2011 г., достигайки 54%, прогнозира iSuppli. Така смартфоните ще преодолеят бариерата от 50% с две години по-рано от очакванията.

В последните години тези устройства поевтиняха значително, появиха се разнообразни модели, коментира iSuppli. Наблюдава се висок ръст на продажбите на бюджетни модели в Азиатско-Тихоокеанския регион, както и на устройства от среден и висок клас в САЩ и Европа.

Освен това по-късно тази година ще започне неизбежен спад на продажбите на обикновени мобилни телефони без атрактивни приложения, като изключим камерата и опростения уеб интерфейс. В резултат на това делът им към края на 2012 г. ще падне до 41%, а през 2016 г. – до 28%. В същото време смартфоните ще завладеят 67,4%.

През второто тримесечие на 2012 г. лидер на пазара за смартфони е Samsung, следван от Apple и Nokia, по данни на IHS iSuppli. За да удържат лидерството си на пазара, компаниите трябва да развиват освен самата ОС, но също така приложения и услуги за потребителите.

Тепърва предстои да се види и ефектът от съдебния удар на Apple срещу Samsung, който може да засегне сериозно продажбите на корейската компания в САЩ.

Коментар